maandag 8 augustus 2016

8 augustus 2016

Buigfoto's.

Na een heerlijke vakantie in Portugal vandaag weer naar het ziekenhuis geweest. 

Als eerste moesten er op de afdeling radiologie buigfoto's gemaakt worden.
Tim moest zover mogelijk naar links en naar rechts buigen terwijl er foto's werden gemaakt. Dit om te kijken hoe soepel zijn rug nog is. 

Daarna volgde de MRI-scan.


MRI-scan
De afkorting MRI staat voor magnetic resonance imaging, beeldvorming met magnetische resonantie. Kort gezegd geeft een MRI-scan een nauwkeurig beeld van bijvoorbeeld je ruggenmerg, zenuwen en spieren.
Bij een MRI-scan worden met behulp van een grote sterke magneet en radiogolven bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Deze signalen worden door een antenne weer opgevangen. Er wordt dus geen röntgenstraling gebruikt.
Een computer verwerkt vervolgens de signalen tot een afbeelding die op een beeldscherm bekeken kan worden. Met deze techniek kunnen gemakkelijk doorsneden van het lichaam of bepaalde organen worden gemaakt alsof er plakjes van zijn gesneden. 
Voorbereiding
Voor de MRI-scan moesten we ook zijn op de afdeling radiologie. Je mag voor dit onderzoek gewoon eten en drinken en het is fijn om makkelijke kleding te dragen. Er mogen geen metalen voorwerpen meegenomen worden in de onderzoekskamer.
De scan

Tijdens het onderzoek lig je op een tafel die langzaam in een tunnel wordt geschoven. De voor- en achterkant zijn open. Van de magnetische golven voel je niets, maar het maken van de MRI gaat gepaard met een luid bonkend geluid. Daarom krijg je een koptelefoon en kun je naar muziek luisteren.
Tim moest proberen zo stil mogelijk te liggen en zoveel mogelijk te ontspannen. Het onderzoek duurde ongeveer 45 minuten.

Nu is het wachten tot 21 september. Dan krijgen we de uitslagen van deze onderzoeken en kunnen we gaan kijken wanneer de operatie gepland kan gaan worden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten