maandag 27 juni 2016

Scoliose

Wat is scoliose
Scoliose is het Griekse woord voor verkromming). 

Een scoliose is een verdraaiing van de rug. Er is dan een zijdelingse verkromming van de rug (wervelkolom), waardoor één of meerdere bochten in de wervelkolom ontstaan. Bij één bocht noemen ze het een C-vormige scoliose en bij twee bochten een S-vormige scoliose. Daarnaast draait bij scoliose de wervelkolom om haar as. De verdraaiing van de wervelkolom veroorzaakt op borsthoogte aan de rugzijde een bolling van de ribben. Die bolling wordt gibbus of bochel genoemd. 
Een gibbus of bochel

Scoliose komt regelmatig voor, ongeveer drie op de honderd mensen hebben hier last van. Er zijn zo’n 60.000 scoliosepatiënten in Nederland. 

Een scoliose kan problemen geven bij staan, zitten of bewegen. Men kan niet alles meer en je rug ziet er anders uit dan bij een normale wervelkolom.

Hoe ontstaat scoliose?
In meer dan 80% van de gevallen is de exacte oorzaak van scoliose onbekend, dit noemen ze idiopathische scoliose. Het treedt meestal op bij kinderen vanaf tien à twaalf jaar die verder gezond zijn. 
De kans op het ontstaan of verergeren van de scoliose is het grootst tijdens de groei(spurt). We zien deze vorm van scoliose vaker bij meisjes dan bij jongens. Dit is naar alle waarschijnlijkheid ook de vorm van scoliose die Tim heeft.



Soms kan scoliose ook ontstaan door een verstoring van de functie van het zenuwstelsel, de spieren of een combinatie van beide. Daarnaast is er ook een vorm van scoliose die ontstaat door een aangeboren aanlegstoornis van de wervels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten